Какъв е начинът да преодолеем текущите световни икономически последствия?

Автор: Пламен Кънчев

Един от важните аспекти на икономиката е възможността хората да се развиват и благоденстват вследствие воденето на политики, допринасящи за облагородяването и подобрението на техния стандарт на живот.

В днешния свят обаче става все по-видима зависимостта на България и българския народ от западните стопани в лицето на Европейския съюз и САЩ. Средствата, с които населението е принуждавано да плаща цената за по-добрия живот на своите поробители, са успешно замаскирани по начини, които заблуждават дори грамотните, интелигентни и рационално мислещи хора. Елитът бива морално осакатен и възпитаван в апатично послушание, като преследва единствено своята собствена облага за сметка на интереса на народа.

Безсмислените опити да се избяга от тази задушаваща обикновения човек хватка водят до загуба на душевност, културен и морален упадък с нарастващи негативни последици на разединение, преследване на личния интерес и самосъхранение. И макар безхаберието за общото благо да не води мигновено до фатални последствия, вече има достатъчно примери за тежестта и бремето на погрешно взетите решения на нашите управници.

Ето защо е от изключително значение все повече хора да се запознаят с единственото възможно решение за излизане от този упадък. За да можем обаче ясно да проумеем ефикасността на лечението, е необходимо да се запознаем с действителните причинители на тези последствия, както и с факторите, създаващи текущото ни състояние.

На първо място нека да разгледаме настоящата структура на световните финанси, при която световната валута в лицето на долара служи за задоволяване на потребностите и подсигуряване на стандарта на живот на американците, без да се интересува от последствията за останалия свят. Това се случва благодарение на способността на Федералния резерв да печата неограничено количество пари, без това да оказва пряко и непосредствено влияние върху стандарта на живот на американците, тъй като бидейки световна валута – именно доларите се използват за закупуване на блага и суровини от страните по света. В същото време се натрупва значително количество американска валута в банките от тези държави, които нямат голям избор от възможности да я използват, освен да предоставят заеми към САЩ и така да подпомагат увеличението на техния национален дълг.

Тази стратегия създава ефекта, който наблюдаваме и в момента – целият свят и обикновените хора плащат цената на последствията от тези решения. Вече наблюдаваме фалитите на различни банки, които вследствие водените политики не са имали много опции, освен да поддържат портфейл с финансови облигационни инструменти като държавни ценни книжа, чиято обезценка е неминуема в условията на повишаване на лихвите от страна на ФЕД.

В същото време политиките на силните икономики от ЕС водят до успешно експлоатиране на ресурсите на по-малките за сметка на техните собствени интереси, което превръща страни като България в пушечно месо и отрежда на хората от една принципно суверенна държава статут на зависима и икономически покорена територия.

Допълнителната намеса на външните господари в политиката на страната чрез умела манипулация на обществените нагласи, вследствие на изкуствено създадени конфликти и разногласия, спомага за успешното прокарване на политики в пряк ущърб на самото население.

Обществото се озлобява и хората се настройват един срещу друг чрез изостряне на различията. Насочването на тази негативна енергия и недоволство към погрешния източник създава нужния заблуждаващ вниманието ефект, покрай който „събуждането“ на народа се забавя и предприемането на адекватни мерки става невъзможно, тъй като ампутацията винаги води до трайни последствия, макар и към момента да говорим за премахването на уж ненужния и никому непотребен „български дух“.

Ето как подпомагането на културния упадък, вкарването на смут покрай историческите разногласия и прокарването на евроатлантическите ценности за толерантност чрез загърбването на националните традиции биват впрегнати успешно в притъпяване на сетивността за истинския причинител и замъгляване съзнанието на хората.

В този спектакъл пандемиите и военните конфликти се превръщат в основен инструмент за заличаване на малкото останали морални ценности, на чувството за чест и справедливост, на душевността и вярата – така необходими за възвръщане на величието, на което сме наследници и което нашите предци са ни завещали да съхраним през вековете.

Именно тук идва и необходимостта от обединение и провеждане на самостоятелни икономически дейности, които да са насочени към изграждането на по-малка общност, която създава собствена добавена стойност. Това позволява увеличаване на благосъстоянието и развитие на хората от общността благодарение на засилено вътрешно парично обращение, тъй като при този модел на организация похарчените средства в по-голяма степен се запазват и завъртат в рамките на общността, а това неминуемо води до тяхното експоненциално нарастване във времето.

Когато се изграждат икономически организации и общности, следващи интереса на общото благо, по естествен път се създава механизъм за защита от световното влияние и негативните последствия, за които в противен случай би било нужно всички ние да плащаме цената.

За съжаление банковата система към момента не е устроена да предоставя финансова подкрепа на подобен род начинания, тъй като собствениците и управляващите имат различен интерес от това да дават на хората свобода и истинска възможност за равноправие и независимост. Ето защо обединението на финансовите възможности на отделните хора, вярващи в общия интерес, позволява да се изгради работеща система, която може да се превърне в модел за подражание и да се преизползва многократно впоследствие.

Образователната система играе ключова роля за осъществяването на подобна цел, като преди да се премине на по-високо ниво, е необходимо да докажем безпрекословно, че тази концепция работи. Опитът от изминалите 15-20 години недвусмислено показва именно този резултат благодарение на издаваната литература, обученията и съдържанието в Ютуб.

Каква е ролята на обикновения човек, чиито основни подбуди са свързани с оцеляване и самосъхранение? Именно тази – да бъде част от по-голяма общност, проявявайки куража да застане редом до хората, които вече водят битката за запазване и съхранение на българския дух и култура и изграждане на икономическа система, насочена към общото благо.

Именно вследствие на вече наложения световен икономически модел, който може да се разглежда и като един жив организъм, е необходимо да се следва стратегия, която няма как да бъде прекалено остра и видима. В противен случай последствията биха били сходни на тези при възникване на туморно образувание, застрашаващо живота на световния икономически организъм. Логично те биха били атакувани всячески, включително и с налагането на информационно затъмнение, което да задуши кръвоснабдяването. Ето защо ефективното и успешно преборване с настоящата икономическа реалност включва проактивно участие и ангажираност, надхвърляща личните интереси и предпочитания.

В интерес на истината за пореден път можем да се убедим, че единственият начин за съхранение на личния ни интерес и на собственото ни бъдеще преминава през поставянето на общото благо над нас самите, защото само така можем да гарантираме, че животът на всеки отделен човек може да става все по-добър. А това е единственият начин значението на думи като доблест, чест, морал, дух, свобода и справедливост да бъде съхранено за бъдещите поколения, позволявайки на света да премине успешно в един следващ етап от своето развитие. Отговорност и задължение на всеки един от нас е да участва и да спомогне силата на правилно организираната икономическа общност да докаже на практика своя потенциал за развитие на благосъстоянието и подобряване стандарта на живот на всеки човек в общността.

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас