Как да се справим с връхлитащата ни инфлация?
Кратки съвети, как да се справим с инфлационните процеси

Автор: Пламен Кънчев

Вече доста години сме свидетели на безпрецедентното печатане на колосално количество парични средства и пускането им в обращение, което е ясен белег за започналата обезценка на парите и високоинфлационните процеси, които ще се налага да преодоляваме през следващите десет години. За разлика от предходните подобни събития, които някои хора помнят от далечните 1996-1997 г., сега случващото се засяга целия свят, като най-силно потърпевши ще бъдат страни като България, защото икономиката и производството ни са силно зависими от външните политики.

В тази статия ще разгледаме причините за огромното покачване на цените през последните години и единственото решение, което може да ни помогне да се справим с инфлационното цунами, което предстои да ни връхлети.

В настоящата световна икономика САЩ и Федералният резерв имат възможността да създават нови парични средства, чието печатане обичайно не се отразява пряко на тяхната икономика. Това е така, тъй като в крайна сметка парите се превръщат в дългови книжа, които трети страни закупуват, с което повишават държавния дълг на Щатите и същевременно плащат цената на новите средства със своите собствени блага и производство. Европейската централна банка и другите централни банки могат единствено да следват този тренд, за да компенсират донякъде създадения от ФЕД (Федералния резерв) дисбаланс и политиката, която световният хегемон води.

В допълнение, последиците от финансовата криза през 2007-2008 г. бяха пренесени отвъд океана и постепенно засегнаха целия свят. Последвалото печатане на средства от страна на Щатите закрепи финансовата ситуация за известно време, но това просто забави последствията. След пълното спиране на световната икономика покрай ковид пандемията беше отприщено последващото печатане на нови средства в размери, които за всичките години на съществуването на Федералния резерв не са били създавани.

В същото време войната от последната година създаде потребност от ново, още по-динамично печатане на още и още пари, които създадоха огромна инфлационна вълна, която все още продължава да набира такава сила и скорост, че в следващите десетина година ще бъде изпепелено напълно цялото благосъстояние на обикновените хора по света, превръщайки тези, които държат основните световни блага, в абсолютни господари.

В резултат на това вече се наблюдава сериозно покачване на цените на стоките и в САЩ, на които обичайно този ефект им се разминава, тъй като досега по-голямата част от цената за печатането на нови средства винаги е плащана от останалия свят. Насочването на вниманието на хората в друга посока по отношение на военния конфликт е единственият начин, по който зараждащото се недоволство би могло да бъде осуетено и насочено към външен враг, вместо логично да създаде вътрешни размирици и да доведе до падане на правителството на САЩ.

Разбира се, за обикновения човек няма много решения за справяне с тази ситуация. Видя се, че борсите в световен план не успяват да спасят и съхранят средствата на хората, а пазарът за недвижими имоти в България е толкова силно нагрят поради своето съсредоточаване в големите градове, че няма способността да предостави адекватна защита. В резултат на това обикновеният човек има възможността да се включи в него едва накрая на веригата, когато всички останали в лицето на строители и предприемачи са спечелили от неговото разрастване.

Ето защо единственото работещо решение за хората остава те да обединят своите усилия и да вложат средства в организирани дейности, които позволяват създаването и изграждането на вътрешни икономически инициативи, независещи от случващото се в останалия свят. По този начин може да се създаде необходимото движение на средства, което да осигури препитанието и възможността за оцеляване на обединените и добре организирани групи през следващото десетилетие.

Зависимостта на населението на България от външни производства и икономически дейности го прави уязвимо и неспособно да се защити от непосредствения сблъсък с инфлационното цунами, което предстои да ни удари. Единствено ако отделни индивиди със своя собствена воля и възможност се обединяват и организират така, че да изградят собствени икономически дейности, които позволяват да се препитаваме и да създаваме добавена стойност, биха могли да се преодолеят трудностите, пред които вече всички се изправяме.

За целта на първо място е необходимо да проявим вяра и да изградим взаимно доверие, обединявайки своите усилия, време и средства. Историята е показала, че само заедно можем да устоим на трудностите и изпитанията – без вяра не бихме могли да предприемем конкретни действия и да направим стъпки в правилната посока.

Във времена на трудности от ключово значение за всеки е да свие своето потребление и да ограничи разходите си до необходимия минимум. Така максималната част от свободните средства, с които разполага, може да бъде насочена към изграждането и създаването на производства, които да спомогнат за организираното изхранване на общността чрез новоизградени икономически дейности. Тяхната цел е да подпомагат нужното вътрешно движение на средствата, за да се гарантира способността за оцеляване и преодоляване на предстоящите последици.

Сега е моментът, в който излишните харчове, ненужните забавления и всички останали прояви на съществуващите излишък и задоволеност, могат да бъдат пренасочени към създаване и изграждане на направления, водещи до подсигуряване на нашето бъдещо съществуване.

Най-хубавото е, че когато човек насочи своето внимание към това, да бъде част от общност, спомагайки за изграждането на устойчиво бъдеще за цялото общество, той може да намери смисъл и признание и да получи удовлетворение, което да надхвърли значително удоволствията, получавани досега от безконтролно харчене и разнообразни забавления.

Индивидуалните опити за поединично спасение и съхранение на съществуващите спестявания на хората няма да се увенчаят с успешен резултат поради факта, че при постоянното нарастване на цените, съществуващият паричен поток ще се окаже недостатъчен, а пазарът ще стопи стойността на всички притежания, които нямат пряката възможност да подпомагат оцеляването и изхранването на хората в тези периоди на трудности. Съответно хората, които се опитват да спасят средствата си, закопавайки ги в направления, които обичайно са им осигурявали убежище, в настоящата ситуация ще бъдат изправени пред недостатъчен паричен поток и нарастваща необходимост от ликвидни средства за подсигуряване на ежемесечните разходи.

Точно поради тази причина участието в обединени и организирани мащабни инициативи, които изграждат вътрешноикономически процеси и създават възможност за производство на стоки от първа необходимост, ще предостави адекватна инфлационна защита на капитала и способност за преодоляване на предстоящите последствия. Основната причина за това е възможността паричните средства да се завъртат през производството, труда и консумацията на голяма общност от хора, създавайки икономически връзки и дейности, които да осигурят съществуването и взаимодействието на тази общност.

Земеделската земя е една от ключовите възможности за подсигуряване на подобен резултат, но не и без правилната организация, ефективна обработка, физическа защита и икономически формирана структура, които да подсигурят нейната правилна експлоатация и да гарантират адекватен и дългосрочен добив. Когато нейната употреба се съчетае с всички останали допълнителни жизнени нужди, свързани с подслон, работа и развитие – тогава може да се каже, че ефектът би довел до положителен резултат и преодоляване на предстоящите сътресения.

Включването на обикновения човек в общности и организации, които вече от дълги години работят в тази посока, би осигурило единствения възможен ефективен резултат. А използването на всички възможни способи за подкрепа, включително време, средства, доброволен труд и други, в съчетание с ограничение на излишните разходи, е единственият сигурен начин за справяне с последствията от световната икономическа инфлационна вълна, която предстои да ни залее.

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас