Защо е необходимо да имаме финансов план?
Автор: Пламен Кънчев

В днешния свят е необходимо да се заработват пари, за да бъдат покривани разходите за живот, като често заработеното не е достатъчно, за да живеем по начина, по който наистина бихме искали. Много често изпитваме трудности да покриваме всички разходи по различните направления, които са включени в стандарта на живот на едно домакинство, а понякога е трудно и да изкарваме достатъчно пари. Така попадаме в капана на ходенето на работа, защото е необходимо, тъй като в противен случай няма да успеем да покрием всичките си разходи.
Това ни създава усещането, че се въртим в омагьосан кръг, от който няма изход, като животът започва да става все по-безсмислен и безцелен, а търсенето на емоции и приключения неусетно се превръща в единствената посока, за която си струва да живеем. Неслучайно очакваме почивните дни с нетърпение и с радост ходим на екскурзии и почивки, за да се отърсим от натоварването в работата, която се превръща в бреме, като понякога се отключва и непреодолимото желание за търсене на бърз финансов успех, който да ни освободи от оковите на този житейски цикъл.
Това е и една от причините голяма част от хората да имат съкровеното желание да постигнат пълна финансова свобода и независимост, точно както мнозина искат да отслабнат или да изградят хубаво тяло чрез тренировки и правилен хранителен режим. Именно добрият финансов план ни предоставя възможност да постигнем търсения резултат само за няколко години, така както един добър хранителен режим и правилни тренировки могат да постигнат същия ефект с тялото и теглото ни.
Често обаче вместо цялостен план извършваме просто отделни действия, считайки, че това е достатъчно – без да съобразяваме, че резултатът е възможно да бъде постигнат само прилагайки пълната система от действия, които са свързани със съответната цел. За пример – дори при тренировките се наблюдават хора, които години тренират, без да постигат някакъв видим резултат, тъй като не са осъзнали, че е по-важно да го правят по правилния начин и с ефективен режим, при което резултатите идват значително по-бързо.
Ето защо изграждането на финансов план предоставя възможност за точни и ясни инструкции по отношение на финансите, които да бъдат следвани в ежедневието, за да се постигне търсената конкретна цел или да се достигне до финансова независимост.
Нека да покажем няколко действия, които на пръв поглед изглеждат като стъпки от финансов план, но на практика се извършват по начин, при който няма възможност да се постигне желаният ефект. На първо място ще поговорим за спестяването. Спестяването е действие, което определена част от хората извършват с лекота, докато други се затрудняват да заделят каквото и да е било. При това има такива с ниски доходи, които нямат проблем да спестяват определена част от прихода си, така както има и хора с много високи доходи, които въпреки това не успяват за заделят нищо настрани.
Причината е, че всъщност спестяването няма абсолютно никаква връзка с размера на доходите и стандарта на живот, който имаме. Очевидно, ако имаше връзка, тогава би трябвало хората с по-високи доходи да спестяват значително по-лесно от тези с по-ниски. Фактите обаче показват, че спестяването се отдава както на хора с ниски доходи, така и на такива с високи, като обратното също е вярно – има мнозина с ниски доходи, които не могат да спестяват, както има и хора с високи доходи, които също не успяват да заделят никакви средства настрани.
В действителност едно от погрешните действия, свързани със спестяването, е, че голяма част от хората смятат, че да спестяваш, означава да заделиш част от средствата си – когато и ако те ти останат, след като бъдат покрити всички задължения и финансови ангажименти. В същото време обаче всеки съобразява разходите си спрямо това, което смята, че би могъл да си позволи, като неправилната преценка за действителните ни финансови възможности на практика води до неумението да боравим правилно с наличните финанси.
Например, ако човек заработва 800 лева – той може да се съобразява с това и да живее по начин, по който само 500 лева покриват неговите базови нужди, но има вероятност и да вярва, че за да покрие базовите си нужди, са му необходими 1500 лева. Именно тези нагласи карат хората да имат поведение, които или би подкрепило желанието им да заделят, или би направило невъзможно подобно действие. Същото важи и за човек, който изкарва 4000 лева – ако начинът, по който живее, ангажира пълната сума, с която разполага, то включвайки непредвидените и непланирани разходи, ще се окаже, че парите отново не достигат и спестяването би било невъзможно. В същото време промяната на нагласата за действителната сума, с която се разполага, би предоставила възможност да се заделят част от средствата без никакви проблеми.
Именно поради тази причина правилната нагласа и преценка за действителността и финансовите възможности на даден човек предоставя и възможността да бъде извършено успешно това първо действие от финансовото планиране.
Разбира се, понякога спестяването се прави с погрешната цел да бъде акумулиран капитал, който на по-късен етап отново да бъде похарчен за нещо по-голямо, което няма връзка с истинския смисъл на заделянето на средства.
За да бъде разбрана основната цел на заделянето като част от финансовото планиране, най-лесно е да бъде направена съпоставка със строителството на къща или кооперация, при която една част от средствата, които се влагат, отиват за реализиране на основите, които да поддържат сградата устойчива във времето. Тези основи не се поставят временно или при нужда от материал да бъдат премахнати, а напротив – въпреки че не могат да бъдат употребявани в друга посока, те имат своята цел и смисъл за подсигуряване на нужната стабилност.
По същия начин заделянето на част от приходите има за цел да подсигури финансовата стабилност на човек в дългосрочен план, като идеята е никога през живота този ресурс да не бива похарчен, а единствената му роля да бъде осигуряването на защита и подсигуряване на стабилност и финансова обезпеченост.
За да се постигне крайният ефект, който финансовото планиране може да осигури, е нужно да се извърши пълният набор от действия, свързани с него, при това по правилния начин, което предполага придобиване на знания и разбиране за работата с финансите, които могат да внесат нужната яснота и смисъл за търсещите познания в тази посока.
Именно тук идва необходимостта от достъп до правилната информация, която в действителност води до търсените резултати. Както при фитнеса и здравословното хранене, така и при всички други сфери – от изключително значение е да се образоваме от места, които са доказали ефективността от прилагането на информацията на практика, виждайки резултатите, които ни гарантират успех в постигането на търсената от нас цел!

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас