Живот след прекаран инсулт
Превенции и възстановяване

След 55-годишна възраст рискът от развитие на инсулт се увеличава двойно.

Главната пряка причина за инсулт е наличието на така наречения тромб (съсирек), който запушва кръвоносните съдове, снабдяващи мозъка с кръв. Запушване или изтъняване на кръвоносен съд в мозъка може да доведе до кръвоизлив, като при този вид пораженията са най-тежки и с най-висока смъртност.

Статистика

България е една от страните, които заемат челни места в черните класации по смъртност от инсулт. Според данни от края на 2008-а година заемаме второ място сред 30 европейски държави по смъртност от сърдечно-мозъчни заболявания сред мъжете. От това умират 285 на 100 000 българи, като преди нас е единствено Естония. При жените България е трета в Европа, като и тук статистиката е безмилостна - 220 на всеки 100 000 българки.

Сигнали

За да се предотвратят фаталните последици, от изключително значение е незабавната медицинска помощ на засегнатия. Много е важно да разпознаваме възможните ранни предупредителни сигнали. Към тях спадат:

  • Продължително главоболие
  • Световъртеж
  • Гадене и повик за повръщане
  • Смущения в съзнанието или дори загуба на съзнание
  • Смущения в зрението
  • Смущения в говора
  • Смущения в други сетива освен зрението, преди всичко в областта на устата и носа

Ако някои от тези симптоми се проявят, не се колебайте да повикате лекар, особено ако става дума за по-възрастни хора или за човек в рискова група.

Как да пазим и тренираме мозъка си?

Принципът е съвсем елементарен: това, което е добро за тялото, се отразява положително и върху мозъка. Няма друг орган, който да има толкова активна обмяна на веществата и да се нуждае от толкова много енергия, както него. Затова "сивите клетки" печелят изключително от здравословния начин на живот. Можем да допринесем значително за намаляването на опасността от инсулт или деменция. Към рисковите фактори спадат пушенето, прекалено голямата консумация на алкохол, наднорменото тегло, недостатъчното движение, високото кръвно налягане, диабетът и повишените стойности на мазнини в кръвта.

  • Кръвното налягане трябва да се следи редовно и да не преминава границите 140/90 mmHg при липсата на какъвто и да било друг рисков фактор. Консумацията на готварска сол не трябва да надвишава 6 гр. на ден.
  • Следи се нивото на холестерола. В случай, че то превиши своите граници, се предписва и приема лекарство от типа на статина. При диабет гликемията се контролира редовно.
  • Тютюнопушенето се спира, като са позволени популярните никотинови лепенки. Пасивното пушене (вдишването на чужд цигарен дим) е забранено. Алкохолът трябва да бъде сериозно ограничен и не бива да надвишава 3 чаши при мъжете и 2 при жените.
  • Телесното тегло също е фактор, който трябва да се контролира. Обиколката на талията при мъжете не трябва да надвишава 102 см., а при жените - 88.
  • Всякакви хормонални терапии при менопауза трябва да бъдат преустановени. Контрацептивите са противопоказни, а нехормоналните такива трябва да бъдат внимателно подбирани. Препоръчва се да се вземат лекарства, съдържащи прогестин, но не естроген.
  • Спортната активност, в зависимост от състоянието на човека, трябва да бъде поне 30 минути на ден, и също така да е добре контролирана, за да не се стигне до други злополуки.
  • Четенето, игрите като шаха например, композирането, смятането наум и решаването на кръстословици, изучаването на чужд език, както и заниманията с любимото хоби, са истински фитнес за мозъка. Те подобряват вниманието, концентрацията, способността за учене и запомняне.
  • Физическите занимания като танците упражняват положително влияние върху умствените способности, преди всичко с напредването на възрастта. Заради подобреното кръвоснабдяване мозъкът получава повече кислород и хранителни вещества. Най-вече го активира овладяването на нов вид спорт.
  • Богатата на витамини храна предпазва мозъка от свободните радикали, увреждащи клетките, като става дума най-вече за витамини С и Е. Според новите научни открития фолиевата киселина (витамин В9) действа срещу деменцията. Тя се съдържа предимно в зелените зеленчуци и портокалите, но също и в пълнозърнестите продукти, яйцата, соевите култури и пшеничните кълнове. Те, както и орехите, са богати и на витамин Е.
  • Екстрактът от гинко билоба подобрява кръвоснабдяването на мозъка. По този начин се повишава способността за концентрация.
  • Много важно също е и редовното релаксиране. Постоянният стрес години наред измъчва мозъка. Той се счита за рисков фактор за възникването на инсулт и деменция. Затова "разтоварвайте" ежедневието си винаги когато можете.

Източник http://www.bb-team.org

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас