Препоръки за автомобилите при пътуване в зимни условия
Как да шофирате безопасно в лед и сняг?

Най-важното правило при шофирането през зимата: пазете по-голяма дистанция и карайте по-бавно. Спирачният път е много по-дълъг при сняг и лед, отколкото при суха настилка. ADAC препоръчва приблизително три пъти по-голямо разстояние от превозното средство пред вас, отколкото при сух път.

- Карайте възможно най-предпазливо. Особено внимавайте на кръстовища, светофари и други подобни, където се спира. Ако не вие, то автомобилите може да се хлъзнат внезапно.

- Обърнете специално внимание на тези места: мостове, хълмове, гори и пътеки край потоци и реки, там заледяванията са най-чести.

- Много внимателно и леко натискайте спирачка, въртете волана и сменяйте скоростите. Внезапните действия могат да доведат до поднасяне на автомобила, особено при завои.

- Преминавайте на по-висока предавка възможно по-рано, дори да понатоварите малко двигателя. Това предотвратява превъртането на задвижващите колела.

- Опивайте се да почувствате колата. Не тръгвайте рязко и внимавайте да не буксувате. Понякога дори е по-добре да потегляте на втора предавка.

- Особено внимавайте при изпреварване и смяна на лентата като цяло. Можете лесно да загубите контрол, ако сцеплението е различно в различните ленти или има купчини сняг между тях.

- Не шофирайте с дебели дрехи. Предпазният колан действа единствено ако има по-плътен допир с тялото. Затова не носите дебели якета или няколко пуловера. Съблечете дебелото зимно яке преди да потеглите.

- Ако вали сняг твърде силно или улиците са твърде хлъзгави, може би най-правилното е въобще да се откажете от колата, вместо да се излагате на прекомерен риск.

КОМПЛЕКТЪТ ЗА ПЪТУВАНЕ ПРЕЗ ЗИМАТА ТРЯБВА ДА СЪДЪРЖА:

Подходящи вериги за гумите.
Торба пясък или сол (или материя за подлагане).
Рогозки за сцепление.
Лопата за сняг.
Четка за сняг.
Стъргалка за лед.
Допълнителна течност за чистачките, подходяща за ниски температури.
Ролка с хартиени кърпички.
Джобно фенерче и преносима бляскаща светлина (и допълнителни батерии).
Допълнителни дрехи, включително шапка и панталони за защита от вятър и топли обувки.
Чанта за първа помощ.
Пътна карта.

ГУМИ ЗА АВТОМОБИЛА
През зимния сезон задължително оборудвайте автомобила си със зимни гуми, чиито грайфер е не по-малък от 4 мм.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ, АКО ЗАПОЧНЕТЕ ДА СЕ ПЛЪЗГАТЕ?
Преди всичко не се паникьосвайте.
Вижте накъде желаете вашето МПС да отиде и се насочете в тази посока.
НЕ ВКЛЮЧВАЙТЕ СПИРАЧКИ.
НЕ УСКОРЯВАЙТЕ.

Спиране без антиблокиращи спирачки
Използвайте метода пета-пръсти на крака. Дръжте петата си на пода и използвайте пръстите на крака, за да натиснете педала на спирачката здраво, за късо време за да се блокират колелата.
Освободете налягането от педала и натиснете отново по същия начин.
Повторете това до пълното спиране.
Спиране с антиблокиращи спирачки
Също се използва методът пета-пръсти на крака, но не отстранявайте крака си от педала на спирачката до пълното спиране на МПС.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ, АКО ПОПАДНЕТЕ В КАПАН НА СНЕГА ИЛИ ЗАСЕДНЕТЕ?
1. запазете самообладание. Използвайте мобилния си телефон за да повикате помощ.
2. Избягвайте пренапрежение и прекалено излагане на студа. Студеното време може да натовари допълнително сърцето и да допринесе за опасностите от прекомерно напрягане. Потни дрехи в допир с кожата не са добър изолатор срещу студа. При възможност ги сменете.
3. Стойте в колата, ако не можете да се откопаете от снега.
4. Стойте в колата при виелица. Не напускайте автомобила за помощ, освен ако откриете възможност някой да ви помогне на разстояние 90 метра.
5. Включвайте двигателя от време на време (10 минути на всеки час), за да Ви даде топлина (и да запази горивото). Уверете се, че в ауспуха няма сняг и дръжте прозореца леко отворен (от страната защитена от вятъра), за да предотвратите натрупването на въглероден окис, когато двигателят работи.
6. Носете шапка и шал – главата и вратът са най-големите източници на загуба на топлина от тялото.
7. Следете за признаци от замръзване и хипотермия.
8. Не заспивайте. Ако има повече от едно лице в колата се редувайте.
9. Не стойте в едно положение много дълго. Правете упражнения, за да помогнете на циркулацията-движете ръцете и краката си.

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас