Какво да изберете за отпуската: Застраховка или здравна карта?

Затова е най-добре предварително да се подготвите за най-лошото, с надеждата то никога да не Ви се случи.

Как може да получите здравна помощ в чужбина, без да се налага да плащате от джоба си суми, които могат да съсипят семейния Ви бюджет?
Най-лесно това става със застраховката “Помощ при пътуване”, която се предлага от всички туроператори и е включена в цената на пакета за почивка. Но ако пътувате по собствена инициатива или сте служебно командировани, е добре да си купите полицата предварително.
Туристическите полици имат различни нива на покритие, като освен това осигуряват и допълнителна защита - репатриране на тленни останки, уреждане на полет при внезапна смърт на роднина, обезщетение при кражба на лични вещи и загуба на багаж и други.

Когато възникне проблем, първата Ви работа трябва да е да се обадите на кол центъра, който е написан в книжката с полицата. Операторът ще Ви говори на български език, като след като разбере какъв е случаят, или ще Ви изпрати към най-близкото заведение или кабинет, или ще бъде изпратена линейка на място при Вас.
При това няма да се налага да плащате на ръка, стига състоянието Ви да е покрито от застраховката. Затова трябва предварително да сте запознати с условията по полицата. Например тя не покрива каквито и да е рискове, свързани с нервни и психични разстройства.
Също така, ако имате хронично заболяване и то се обостри, застрахователят ще плати само ако става въпрос за застрашаващо живота състояние. Ако се гмуркате, опитате се да се самоубиете или след запой скочите от терасата на хотела, пак няма да Ви платят лечението.

Ако имате кредитна карта, тя също включва безплатна застраховка при пътуване в чужбина.

Условието е по време на екскурзията или командировката да направите поне една покупка с нея. Но се запознайте с условията по застраховката, защото може да включва и клауза за самоучастие - при спешните медицински разходи, обикновено 50 долара. Като пълноправни граждани на ЕС българите имат право на спешна медицинска помощ в страните от общността. Това става с Европейска здравноосигурителна карта. Тя е с размера на банкова карта и се издава по доста опростен начин.
Достатъчно е да попълните формуляр в офис на Български пощи и след 15 дни може да отидете да получите готовия документ. Издаването е безплатно, но не става във всяка пощенска станция. Затова преди да отидете в най-близката , трябва да проверите на сайта на ezok.bg дали тя предлага тази услуга.
Използването на картата спестява пари, но в някои държави трябва да платите на място услугите, а след това здравната каса ще Ви възстанови разходите.
За повече информация, относно този вид продукти се обърнете към личния си консултант от Тогедър България.

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас