Българите нямат възпитанието да ходят на профилактични прегледи

Близо половината от хората, навършили пълнолетие, не са ходили нито веднъж на профилактичен преглед през живота си. Те се самоопределят като здрави и отиват при доктора само когато нещо ги заболи. Това показва актуално проучване за заболеваемостта в нашата страна, което бе представено вчера.Едва 50% от хората над 55-годишна възраст, за които здравната каса осигурява безплатни профилактични прегледи за ранна профилактика на дебелото черво, се възползват от тях, съобщиха онколози.
Подобна е ситуацията и при прегледите за други видове рак.
Според специалистите обаче занижената посещаемост е в резултат не само на нехайство, но и на слабо разясняване от страна на джипитата за ползата от ранната профилактика. Докторите
не подсещали пациентите си да ходят редовно на специалист и да си правят изследвания.
Същевременно 67 на сто от смъртните случаи в страната са в резултат на инсулти, инфаркти и други сърдечносъдови заболявания, които не са лекувани навреме, показват данни на НСИ. 15% пък се дължат на раковите заболявания, а почти с 10 на сто е нараснал делът на хората, страдащи от хронично заболяване, за последните 2 г. През 2010 г. всеки пети е страдал от такова, докато през 2012 г. делът на тези хора е нараснал до 30 на сто, като заболеваемостта при жените е с 12% повече, отколкото при мъжете.

Независимо от мрачните факти нашенецът не само че нехае за собственото си здраве, но има самочувствие, че е здрав, щом нищо не го боли.
Почти 90% от здравноосигурените в областните градове на възраст между 18 и 70 г. определят здравето си като добро, много добро или дори отлично.
Като цяло мъжете смятат, че са по-здрави от жените.
Същевременно те се страхуват най-вече да не ги покоси инфаркт или инсулт, докато представителките на нежния пол се безпокоят да не развият болести на опорно-двигателната система и да не се влоши зрението им.
Профилактиката, от една страна, и иновациите в медицината могат да решат проблема с големия брой болни и хоспитализации в България, коментира проф. Младен Григоров от Втора градска болница в София. Той припомни, че 2 млн. души у нас страдат от хипертония, но като цяло нацията ни продължава да се храни нездравословно с мазни и осолени храни, както и „да пие и пуши като за последно”.

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас