Наем или ипотека?

Притежанието на собствено жилище, ни дава увереност, че сме постигнали нещо в живота си и даже нещо непредвидено да се случи един ден, ние поне ще има къде да живеем. Поради тази причина за голяма част от хората, най-големия приоритет е, да се сдобият със собствено жилище. Нека видим това решение как влияе на нашите финанси, инвестиция ли е или разход?

Повечето хора смятат, че колкото по-рано се купи недвижимия имот, толкова по-добре. Защо да даваме пари за наеми, когато може да ги даваме за изплащане на апартамент. И поради тази причина ранната покупка ни осигурява по-висока печалба и ни помага да спестим пари.
Нека разгледаме как протича живота на един човек, който живее под наем и живота на един човек, който си купи недвижим имот.
Когато сме под наем ние избираме нашата квартира спрямо доходите, които получаваме и спрямо местонахождението на нашата работа. Ако утре сменим нашата работа с друга, която е на по-отдалечено място от това, на което работим в момента, няма да има и никакъв проблем да сменим и мястото ни на живеене. Защото разходите за смяна на една квартира с друга са почти никакви. Ако ние вземаме 1500лв доход, ще живеем в квартира, която ще ни струва около 400лв.
1500лв. доход
400лв. наем
= 1100лв. свободни пари

Когато един човек реши да си купи жилище, той смята, че може да даде повече пари за изплащане на това жилище, отколкото е давал за наем до момента и иска да живее една идея по-хубаво жилище, отколкото е живял до момента. Защото това жилище ще му е за цял живот и той трябва цял живот да му се наслаждава.
Поради тази причина, ако вземем с човек, който взема 1500лв. доход, ще вземе ипотечен кредит от банката и вноската по кредита му ще е 833лв., ще има допълнителни разходи по жилището си за освежаване, ремонти, ел. уреди, мечтани предмети за бита и др. в размер на 132лв. или
1500лв- доход
833лв.- вноска по кредита
132лв.- доп. разходи
= 535лв. свободни пари

Така човек няма да има никакви пари да инвестира в образование и развитие. Ако решат да го уволнят и той си намери нова работа, много по-далече от мястото, което има в момента жилище, той няма как да смени жилището. Поради, което разходите му за път ще се увеличат и още повече ще намалеят разходите му за всички други неща. Общо взето, той става роб на ипотеката и всяко заболяване или злополука могат да сложат край на неговия живот.
Ето как преждевременно купуване на жилище може да разбие и влоши качеството на живот на един човек. Но всичко това не означава, че не трябва да има собствено жилище. Напротив, всеки трябва да има жилището за което мечтае, но това може да се случи единствено, след като подреди правилно финансите си и приоритетите си в живота.

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас