Публичните финанси

На тези въпроси бихме желали да дадем отговор, за да може всеки правилно да планира и разпредели личните си финанси. Най-доброто обяснение е на известния монетарен икономист и нобелов лауреат Милтън Фридман. В едно свое изказване той по-невероятен начин ни обяснява какво представляват те и можем ли да разчитаме на тях. Той казва така:

“Ако харчите вашите пари за вас, на вас ви пука колко харчите и за какво ги харчите.”
Затова когато пазаруваме за нас ние гледаме да вземем най-хубавото, за най-добрата цена. Поради тази причина много хора обикалят магазините в търсене на най-добрата сделка. Искаме най-хубавото и съответно цената да е възможно най-ниска, но за това качество.

Ако харчите вашите пари за друг(тук отстрани да пише Вашете пари за друг и отдолу да пише с големи букви КОЛКО), не ви пука как ги харчите, а само колко харчите.Типичен пример за това е когато даваме пари на просяци. Най-често те харчат парите си за алкохол, наркотици или ги дават на накой престъпник, който ги организира. Но нас ни интересува само това, че сме дали 50 стотинки или левче. Не ни интересува за какво ги харчат, а ни итересува, че парите които сме дали са малко.

Ако харчите парите на друг за вас(отстрани да пише Парите на друг за вас и отдолу с големи букви КАК), не ви интересува колко харчите, а само за какво ги харчите. Типичен пример са семейство и роднини на моряци, хора работеще в чужбина и съпругите на богатите. Те харчат, като ги интересува да вземат само най-качественото и най-скъпото. Ето как се изразяват те за парите: Ние ползваме само най-доброто, цената няма значение. Понеже парите са на други хора, те гледат да си купят само най-качественото без оглед на цената.

И когато харчите парите на другите за другите(отстрани да пише Парите на другите за другите и отдолу КАК и под него КОЛКО да се смачкат и да се хвърлят в кошче) нито ви интересува колко харчите, нито за какво ги харчите. Тоест когато политиците харчат нашите пари за нас тях не ги интересува, колко харчат и за какво ги харчат. По точно тях ги интересува да извлекат най-голяма печалба от държавните харчове. Затова винаги държавните разходи се поделят от фирми приближени на власта. Но никога тези фирми не дават най-доброто за парите, които получават. Ще ви дам пример с таксите, които вземат банките определени от държавата за извършване на преводи към държавни сметки. Ако сте ходили да си плащате фиш или акт ще видите, че банката ви взема огромна такса, а обслужването и клоновете в които правите плащането са под всякакво ниво. В здравната система е пълно с фирми и болници приближени на властимащите, които източват парите от здравната каса без да има никаква полза за пациентите. Поради тази причина е невъзможно държавата да ви осигури, здравеопзване или добро пенсионно осигуряване. Чуждите пари лесно се харчат и не им се търси сметка за какво. Помнете държавните пари са най-глупаво и неефективно похарчените пари и не разчитайте, че те ще ви осигурят добър живот.

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас