Как знанията при инвестициите ни помагат да се възползваме от добрите възможности?
Имаме ли реални познания по отношение на инвестиционните възможности

Автор: Пламен Кънчев

Темата за инвестициите често плаши хората и ги кара да се чувстват неуверени и притеснени. От една страна, причината за това е в многобройните измами и във вълчия нрав на тези, които са избрали да делят хората на тарикати и балъци. А от друга страна, е липсата на опит и познания в областта на инвестициите и различните възможности, които ни заобикалят. Всъщност една голяма част от хората дори не подозират, че имат реален потенциал за участие в инвестиции, тъй като са ангажирани с това да оцеляват и едва си покриват базовите разходи и задължения.

В действителност страхът от неизвестното е един от най-силните страхове, пред които човек би могъл да се изправи. В същото време отвсякъде ни залива информация за инвестиции чрез обичайни и популярни модели за инвестиране, които често изискват специализирани познания и не дават никаква гаранция за успех. Резултатите и статистиките ясно показват, че едва малък процент от хората успяват да постигнат някакви смислени резултати по този начин, което изобщо не вдъхва надежда на обикновения човек. А фактът, че се изисква огромно количество време и отдаденост, за да се потопи човек в тези начинания, прави участието в стандартните инвестиционни възможности напълно безсмислено.

Огромната финансова индустрия промотира по всякакъв начин включването на хората в тези дейности, като се опитва да им „продаде“ идеята, че става дума за нещо лесно, от което те бързо ще започнат да печелят. Всичко това създава огромни възможности за хората, които искат да спечелят от „обучаването“ на другите по тези въпроси, и оттам се получава тази масирана заблуждаваща информация, че този път има някаква логика и смисъл.

Достатъчно е един разумен човек да погледне резултатите на огромното количество действащи по този обичаен начин, за да види, че няма никаква причина да предприема каквото и да било в тази посока. А тези, които въпреки това се подвеждат, лесно стигат до загуби и бързо се отказват от инвестирането.

Истината е, че ключовата роля за успешното участие в инвестиционни възможности играят достъпът до правилни знания и разбирането в дълбочина на икономическите процеси, които съпътстват развитието на различните бизнес дейности. Полагането на тези основни и базови познания по посока на финансите и инвестирането дава възможност на човек бързо да разпознава и различава инвестициите, които имат истински потенциал, от тези, които, ако не загуби, то в най-добрия случай биха предоставили печалби от порядъка на не повече от 5-10% годишна възвръщаемост.

Тук е моментът да обърнем внимание на факта, че базовите познания не са свързани с набавянето на специализирана информация за това как точно да се работи с една или друга инвестиционна система, като фондовата или стоковата борса, форекса, фондовете, имотите или другите разнообразни финансови структури. Това, в което трябва да се вникне всъщност, е как точно работят тези разнообразни системи и какво точно може човек да очаква от тях. От какво зависи тяхното развитие и по какъв начин се постигат резултати чрез тяхното използване.

За пример в книгата „Къде са яхтите на клиентите?“, преиздадена на български от издателството на „Тогедър Академи“, е предоставена пълната картина на модела, по който е организирана работата на фондовата борса, с помощта на който всеки човек може доста ясно да установи какво точно се крие зад тази организационна структура. Вместо това повечето хора са примамени да изкарват курсове за това как да работят с борсата, как да правят фундаментални или технически анализи и други подобни дейности, които погрешно насочват вниманието им към използването на тази система, а не към разбирането в дълбочина за това как тя в действителност функционира.

По същия начин в книгата „Богатият наемател“, отново преиздадена на български от същото издателство, се предоставя доста обстойна информация за модела, според който недвижимите имоти се развиват и могат да носят стойност. Или накратко, полезна ни е специализираната литература, която ни помага да вникнем в модела, по който различните системи функционират, а не тази, която ни обяснява как точно да се оперира и действа чрез самата система. Все пак човек трябва да разбере отговора на въпроса „Какъв е начинът?“, преди да започне да търси отговор на въпроса „Как да се приложи?“. Всъщност точно начинът и моделът, по който дадена възможност оперира, могат да разкрият потенциала и способностите на дадения модел да достигне до търсения ефект съобразно нашите ценности и разбирания.

Друга специализирана книга относно възможността за изграждането на мащабен бизнес е „Създадено в Америка“ – преведена и достъпна от същото издателство. В нея се показва историята на „УолМарт“ – една от мащабните мултинационални компании, и особеностите около нейното развитие през годините. Там може да се установи и медийното отразяване на нейното развитие, което, подобно на много други компании като например Apple, дълго е било подценявано по време на нейното първоначално израстване.

Разбира се, има още множество книги и материали, включително специализираните видеа в Ютуб канала на Тогедър, където може да се намери достатъчно информация, предоставена на достъпен и разбираем език, чрез която всеки може да се образова и информира за действителния механизъм, според който дадени възможности работят.

Единствено благодарение на уменията за вникване в материята е възможно да бъде взето бързо и адекватно решение, когато дадена възможност възникне. Обичайно възможностите се появяват в най-различни моменти и рядко хората биха разполагали с достатъчно време, за да навлязат в дълбочина и да вникнат до степен, в която биха могли да вземат по-лесно решение дали да участват. Ето защо от ключово значение е човек да се информира, тъй като това му дава предимство по-бързо и адекватно да може да направи преценка как да процедира, ако възникне възможност, която би могла да му донесе резултатите, които той търси.

За пример – ако си представим магазин, в който има ограничен брой продукти и множество купувачи, то тези, които имат яснота, че действително се нуждаят от тези продукти, биха предприели по-бързо действия за покупка. Хората, които имат нужда от повече време за преценка, ще пропуснат възможността, тъй като лавиците на магазина ще бъдат отдавна изпразнени, докато хората без достатъчно разбиране добият нужната яснота.

Ето защо във финансовите среди по-големите и по-бързите винаги печелят повече, тъй като често те разполагат с нужните знания и разбиране на материята, в която участват, и така могат бързо да направят преценка, за да действат на момента – дори преди дадена възможност да е достигнала до нейното формално и документално организиране.

Обичайно времето за организиране на зараждащи се бизнес възможности или на извършване на мащабни сделки отнема месеци, а понякога дори години, но решенията в тази посока се случват в рамките на часове и дни. Съответно честа практика е документалната част и организирането на правно-административните детайли да отнемат много месеци или години. Причината е, че чисто документално процесите са свързани със съобразяването на редица закони и прилагането на защитни механизми, които да обезпечат всички страни по съответната сделка или бизнес начинание. Същинската сделка обаче се случва много преди това на база общ разговор и стискане на ръцете, при изработване на разчет с основните правила, зад които различните специалисти, като счетоводители и юристи, да организират финалните договори. Точно поради тази причина в по-голямата част от случаите подобни възможности рядко биват достъпни за обикновения човек – липсата на основни познания създава затруднения при вземането на решение за участие, тъй като при него има много неизвестни, които винаги се разрешават на по-късен етап.

За да се гарантира възможността на малкия инвеститор да участва в инвестиционни възможности, които дават действителен потенциал за постигане на огромни финансови резултати, е от ключово значение придобиването на знания и информация за модела, по който различните икономически и финансови системи работят. Едва на следващ етап идва въпросът как да бъде организирано даденото участие съобразно действителните финансови възможности на съответния човек.

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас