Увеличават заплатите и осигуровките

Пенсии, заплати и обезщетения

С процент по-висока вноска за пенсия ще плащаме от 1 януари. Това означава, че родените преди 1960 година ще внасят за старините си 18,8% от доходите си, а тези след 1960 – 13,8%. Увеличение на пенсионната вноска ще има, също с 1%, и през 2018-а, като идеята е да се намали недостигът в общественото осигуряване.

Хората, които сега взимат минималната заплата от 420 лв., през следващите три години ще получават 460 лв. Няма да има промени в максималната пенсия, която може да получават възрастните хора и тя остава 910 лв. В бюджета е заложено увеличение на пенсиите с 2,4 на сто от началото на юли догодина. Общите разходи, които държавата е предвидила за пенсии, са 8,97 млрд. лв. Това е с 235 милиона лева повече от тазгодишните разчети, съобщава Нова телевизия.

Без промяна остават много от доходите ни догодина. 340 лв. ще продължават да взимат майките, които решат да си останат вкъщи между първата и втората година на детето си. Ако се върнат по-рано на работа обаче, ги чака бонус.

Запазва се и обезщетението за безработица (7,20 лв./ден) и максималният доход, върху който можем да плащаме осигуровки – 2600 лв. Финансовото министерство той да не се променя до 2019-а година.

Условия за пенсиониране

Възрастта и стажът за пенсиониране продължават да се повишават, което беше заложено в пенсионната реформа още миналата година. Така от 1 януари жените от най-масовата трета категория труд ще се пенсионират при навършени 61 години и при 35 години и 4 месеца трудов стаж. Изискването за мъжете е да са навършили 64 години и да имат 38 години и 4 месеца трудов стаж. Възрастта за пенсиониране в силовите ведомства също се повишава с два месеца и полицаи и военни вече ще трябва да са навършили 53 години, а не 52 години и 10 месеца, както беше досега.

Нов вид помощи

Децата с увреждания ще имат право на нова социална помощ от 1 януари. Промяната в правилата ще засегне около 26 000 деца, на които държавата ще помага различно – според степента на увреждане.

930 лв. за децата с 90 и над 90 на сто степен на увреждане;
450 лв. за децата от 70 до 90 на сто степен на увреждане;
350 лв. за децата от 50 до 70 на сто степен на увреждане.

Семействата на деца с увреждане ще могат да получат помощ от държавата, само ако доходът на човек от семейството е до 400 лв. месечно.

Данъците остават без промяна, цигарите поскъпват заради увеличен акциз

Без нови налози и запазване на плоския данък са финансовите задачи за 2017-а. Увеличение ще има на акциза върху тютюна, което ще оскъпи цигарите с 10-15 стотинки. Очаква се по-значимото поскъпване да е за по-евтините марки.

Малко по-нисък икономически растеж – 2,5% - предвижда Финансовото министерство. Очакванията са обаче за по-ниско ниво на безработицата от заложената за тази година 9,1% - през 2017-а година прогнозата е 7,3% от хората да нямат работа.

Приходи и разходи

Заложените приходи за 2017-а са 35,44 млрд. лв., а разходите – 36,77 млрд. лв. За да събере заложеното държавата разчита най-вече на данъка добавена стойност. Според разчетите той внася 25% от всичко, което държавата е планирала да събере в хазната. 8,78 млрд. лв. през 2017-а се чакат от ДДС.

Плановете за по-балансиран бюджет се залагат в прогноза за дефицит от 1,4%. Стабилност на бюджета и по-добра бизнес среда, с намаляваща сива икономика е задачата на бюджет 2017-а, записано е в мотивите на Финансовото министерство. Държавата ще продължава да се бори и с данъчните измами.

Очакват се и допълнителни приходи от системата на ТОЛ такси за камионите и електронните винетки за леките коли. Предвидено е тя да заработи през 2017-а. От концесии държавата чака близо 710 млн. лв. Отчита се обаче, че трябва да се поработи за контрола върху договорите за концесия.

За покриване на стари задължения държавата е предвидила възможност да може да се тегли нов заем най-много до 1,2 млрд. лв. Това е доста по-малко от дълга от 5,3 млрд. лв., който беше заложен в бюджет 2016. От Финансовото министерство отчтитат, че парите, които бяха предвидени за всеки случай заради стрес тестовете на банките, ще бъдат пренасочени за погасяване на стар дълг през юли 2017.

Образованието – на фокус. Повече пари за стипендии

Основен приоритет на бюджета за 2017 година е образованието. То получава 230 млн. лв. повече от хазната и се очаква част от тях да отидат за по-високи заплати на учителите и привличане на млади кадри в системата.

За защитени детски градини, безплатен ученически транспорт и поддръжка на автобусите Финансовото министерство предвижда над 30 млн. лв. Парите за нови учебници за I, II, V и VI клас през 2017-а ще бъдат 10,3 млн. лв. За стипендии на студентите държавата ще отпусне допълнително 3 млн. лв., а 5 млн. лв. отгоре ще получи Българската академия на науките за по-високи заплати. Учените обаче не са съгласни и смятат да излязат на протест в София на 1 ноември - Деня на будителите.

Отбрана, здраве, енергетика

Най-голямо е увеличението на разходите за отбрана - 825 милиона леваа. Предвидено военните да изхарчат общо 4,17 милиарда лева.

В отбраната се продължава линията на сътрудничеството с НАТО и Европейския съюз. Целта е да се осигури професионален подбор в армията, да се модернизира техниката и да се поддържа старата. А в пари това означава 1,122 млрд. лв. в следващите три години до 2019-а.

683 млн. лв. от тях са предвидени за замяна на МиГ-29 с нов тип изтребител (231 млн. лв. за 2017 г.; 226 млн. лв. за 2018 г. и 226 млн. лв. за 2019 г.). С тези пари България ще може да охранява неебето и да поддържа авиацията в безопасно състояние. 439 млн. лв. за три години ще бъдат вложени за нови многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили.

В политиката за здраве е заложено развитие на спешната помощ, по-добра диагностика, повече внимание към репродуктивното и детското здраве. Това ще струва на хазната 4,17 млрд. лв. през 2017-а, което е с 86 млн. лв. повече от тазгодишните разчети. За да се проследява дали системата работи справедливо, в плановете за следващите три години са още нови технологии, които да помагат на хората да са наясно със системата.

В енергетиката финансовата прогноза до 2019-та залага на по-чисто производство на енергия, по-малко зависимост на страната ни от внос и постигане на 16% дял на възобновяемите източници в потреблението до 2020 г. Очакват се по-добри финансови резултати на Българския енергиен холдинг.

Общините

Местната власт да разчита повече на себе си – това е заложено в разчетите за 2017-а. Идеята на държавата е общините да събират повече пари от данък сгради, данък върху превозните средства и от въвеждането на нов данък върху такситата. Финансовото министерство разчита заради по-строго събиране на приходите общините сами да успеят да си съберат 24,595 млн. лв. повече.

Разчетите за следващата година ще бъдат обсъдени в Тристранния съвет между синдикатите, бизнеса и властта този петък. Вероятно в понеделник, на извънредно правителствено заседание, бюджет 2017-а ще бъде гласуван, а след това – веднага внесен в Народното събрание.

Източник: http://novinite.bg/

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас