Над 1000 българи чакат за трансплантация на орган

Над 1000 българи са се записали като чакащи за трансплантация на орган. Действително обаче пациентите у нас, които се нуждаят от нов орган, за да продължат да живеят, са над 2000, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова.

От началото на годината извършените трансплантации в България са 35, което означава, че броят им не се е увеличил спрямо миналата година.

„35 трансплантации от хора, починали в мозъчна смърт и девет от живи донори - осем бъбречни и една чернодробна. Сравнено със статистиката от миналата година вървят нещата както миналата година. Не мога да кажа какво ще се случи. Имаме повече трансплантирани органи от един починал човек, което е резултат на добра организация и разширяване на критериите”, обобщи тя.

Очаква се броят на трансплантациите тази година да е колкото миналогодишния, подчерта д-р Марияна Симеонова. Към декември 2014-а за 12 месеца у нас бяха извършени 78 трансплантации.

Симеонова обясни, че много голяма част от чакащите за трансплантация са млади хора, които не са с вродени заболявания. Те просто са претърпели вирусно заболяване, в много от случаите на крак, и изведнъж, например, разбират, че имат нужда от сърдечна трансплантация.

„Идентифицирането и доказването на мозъчната смърт е изключително важно. Това е единствения шанс все още на хората, които имат крайна фаза на органно заболяване. В България тези хора са над 1000 в списъка на чакащи в Агенцията, но на практика са много повече, със сигурност поне двойно повече, ако не и три пъти. Все още някой от тях не са запознати с възможностите, други се страхуват и нямат достатъчно информация, трети просто не са диагностицирани, каквито са хората със заболявания на бял дроб или сърдечни”, коментира д-р Симеонова.

У нас засега се извършват трансплантации на черен дроб, сърце и бъбреци. В чужбина се извършват още на бял дроб, черва, панкреас и лице.

Д-р Симеонова уточни, че недостигът на реаниматори в страната е една от пречките, които трябва да бъдат преодолени, за да се подобри донорството у нас.

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас