Първи в Европа сме по смъртност от инфаркт, инсулт и съдови болести

Броят на пациентите със сърдечносъдови заболявания нараства. Това обяви на брифинг във Варна националният консултант по съдова хирургия и директор на Националната кардиологична болница проф. Марио Станкев. В конференцията, посветена на новостите в хирургичното лечение на артериалните заболявания и авангардните похвати в съдовата хирургия, участват 245 делегати от 10 държави.
Проф. Станкев отбеляза, че смисълът на такива събития е специалисти от различните сфери на медицината да разработват подходи за превенция съвместно с общопрактикуващите лекари, за да се подобри контролът на рисковите фактори като високо кръвно, затлъстяване, тютюнопушене и т.н. На научния форум са обсъдени и проблемите с хибридните артериални реконструкции или възстановяване на кръвообращението при стеснения и запушвания с комбиниран конвенционален и вътресъдов достъп, съвременните ангиологични методи за диагностика, проследяване на пациенти с вродени животозастрашаващи заболявания като тромбофилия и др.
По време на конференцията е представен клиничен случай за 82-годишен пациент с т.нар. "фалшива" аневризма. Това е много рядко състояние, което засяга 1,5% от всички случаи на патологични разширения на артериите с висок риск от спукване. Пациентът е бил спасен чрез безкръвен ендоваскуларен метод и труднодостъпният тромб с огромни размери от 20 см в диаметър е напълно изолиран, за да не представлява опасност за живота на болния.
Представена е информация и за клиничен случай за инфектиран байпас със синтетична протеза, което е едно от най-опасните усложнения в съдовата хирургия. В този случай пациентът е спасен с помощта на хибридна операция.

Източник http://www.duma.bg/

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас