Здравните пакети се ”делят” по състояния, а не по болести

Така болни с едни и същи диагнози, според моментното им състояние, могат да попаднат както в основния пакет, покриван от Здравната каса, така и в допълнителния и да чакат ред за прием в болница или да е нужно да си платят, обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов на конференция за здравните политики, предаде БНР.


Лечението на тежки заболявания като инфаркти и инсулти, хипертония и онкозаболяванията, както и детското и майчино здравеопазване влизат в основния здравен пакет и ще се заплащан изцяло от Здравната каса, поясни още Москов.

Той допълни, че критерий за определяне на пакета, по който ще се лекува пациента, ще е спешността.

"В пакетите са описани по-скоро състояния, според които пациентите имат нужда от незабавен прием в болница или позволяват отлагане във времето на лечението", обясни министър Москов.

По думите му отлагането на лечението няма да може да бъде неограничено във времето и ще бъде предвиден срок, до който пациентът ще трябва да бъде лекуван в болница.

Има обаче и такива заболявания, които попадат и в двата пакета, като урологичните. За тях лекарите ще преценяват дали пациентът да бъде приет веднага или може да изчака, стана ясно от обяснението.

Проектите на основния и допълнителния пакет здравни услуги, които НЗОК ще заплаща за осигурените пациенти, са готови, но не са остойностени.

"Около 20 клинични пътеки за различни заболявания и процедурите, които се извършват за тях, ще бъдат прехвърлени в амбулаторни условия, но ще се извършват в болниците", каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, цитиран от БТА.

Това биха могли да бъдат процедури в областта на очните заболявания, гастроскопии, артроскопии, вливания на цитостатици, и др. По думите на Грозев предстоят разговори за това, че там където има свободни болнични легла, пациентите ще бъдат приемани дори и ако лечението им би могло да се отложи.

В отговор на въпрос дали Здравната каса ще издържи финансово на тези промени, министър Петър Москов отговори утвърдително.

Грозев коментира, че след като в основния пакет са включени социално-значими заболявания и пациентите няма да чакат, не би следвало да се налагат лимити.

"Няма никаква логика нещо, което е гарантирано от държавата, да бъде лимитирано", допълни той.

Нови лица в НЗОК

Липсата на ефективен, прозрачен и работещ механизъм за контрол беше и ще продължава да бъде част от причините за промени в структурата и ръководството на здравната каса, каза Петър Москов по време на форум, посветен на добрите практики в здравния сектор.

По думите му това е и една от мерките, които ще се предприемат, за да се спрат злоупотребите в здравната сфера.

Москов допълни, че трябва да има млади и кадърни кора, чрез които да се замени съществуващата бюрокрация и да се осигури работеща система. Той увери, че няма политически назначения, а се търсят хора с медицинско, икономическо или с юридическо образование.

Министър Москов каза още, че през последните 6 месеца Министерството на здравеопазването е развило добри контакти с прокуратурата и ДАНС. Той обеща, че до края на октомври ще бъдат изнесени нови данни за злоупотреби в лечебни заведения и където има "криминални деяния" ще бъдат отнемани лицензи.

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас