10 града с най-голям риск от природни бедствия в света

Застрахователната компания Swiss Re анализира броя на произшествията, които са настъпили в 616 от най-големите градове в света. Във всеки град беше оценен потенциалът и възможностите за урагани, бури, цунами, наводнения и земетресения. За всеки вид бедствие бе разработен екстремен климатичен сценарий, който оценява потенциалните икономически и човешки загуби. В резултат бе съставена тази класация на градовете с най-голям риск от природни бедствия:

1.Токио-Йокохама, Япония 57.1 милиона души, потенциално засегнати от бедствието. Област Токио-Йокохама е изложена на сериозен риск от почти всякакъв вид природни бедствия: земетресения, мусони, речни наводнения и цунами. Почти 80% от населението са заплашени от силни земетресения по всяко време. В допълнение Токио се намира в зона на дейност в Тихия океан, което го прави особено уязвим за цунами.

2. Манила, Филипини 34.6 милиона души, потенциално засегнати от бедствието. Почти половината от населението на Манила живее в рисковете, свързани със земетресения, силни ветрове и бури. Наводнения в Манила има почти всяка година.

3. Делтата на Перлената река, Китай. 34.5 милиона души, потенциално засегнати от бедствието. Гъстотата на населението по делтата на Перлената река е безпрецедентна. Върху масива на залива са разположени Шенжен, Хонконг, Дунгуан, Макао и Гандзу. Тази област е номер 1 в света по риск от бури, трета по риск от бедствия, причинени от ветровете и пета по опасност от речни наводнения.

4.Осака-Кобе, Япония 32.1 милиона души, потенциално засегнати от бедствието. През 1995 г. земетресението в Кобе причини смъртта на повече от 6 000 души и причини разрушения за 100 милиарда долара. Градът се намира на крайбрежна равнина и е третият по големина японски град.

5. Джакарта, Индонезия 27.7 милиона души, потенциално засегнати от бедствието. Липсатa на планиране може да изостри последиците от природни бедствия в столицата на Индонезия. Дъждовете, лош дренаж, както и факта, че 40% Джакарта е под морското равнище, постоянно поддържат риска от наводнения. Градът се намира в близост до разлом, което също така го прави изложен на земетресения, опустошителните ефекти от които се увеличават от меката, лошо дренирана почва.

6.Нагоя, Япония 22.9 милиона души, потенциално засегнати от бедствието. Много от големите градове в Япония са разположени директно по протежение на огнен пръстен с непрекъсната поредица от активни разломи, на които се падат 90% от земетресенията в света. Цунами, причинено от тези дълбоки земетресения, са основна заплаха за Нагоя и могат да бъдат много разрушителни.

7. Калкута, Индия 17.9 милиона души, потенциално засегнати от бедствието. Калкута се намира в непосредствена близост до най-голямата делта на река в света, което я прави податлива на наводнения почти всяка година. Дренажната система, която е повече от 140 години, не осигурява покритие на половината от града. Циклони, цунами и буреносни бури могат да предизвикат природни бедствия, с местните служби няма да бъдат в състояние да се справят.

8.Шанхай, Китай 16.7 милиона души, потенциално засегнати от бедствието. Шанхай е най-гъстонаселеният град в Китай, разположен по делтата на река Яндзъ. Това прави града уязвим за тежки наводнения, бури и тайфуни. Дългата крайбрежна ивица и голям обем вода, преминаваща през града, създава особен риск.

9.Лос Анджелис, САЩ 16.4 милиона души, потенциално засегнати от бедствието. Лос Анджелис, както и почти цялата Калифорния, се намира по протежение на разлома Сан Андреас, което го прави едно от най-склонните към земетресения места в света.

10.Техеран, Иран 15.6 милиона души, потенциално засегнати от бедствието. Техеран се намира на един от най-опасните разломи в света - Северноанадолския. Това прави столицата на Иран много предразположена към земетресения.

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас