Онкологичните заболявания в България - симптоми, статистика и причини

У нас има 200 000 души със злокачествени образувания. Всяка година се разкриват нови 26 000 случая, което е два пъти повече отпреди 20 години.
Болестта
Основна характеристика на тумора е непрекъснатото деление на група клетки, т.нар туморни клетки. Те произхождат от нормални клетки, които са загубили физиологичните механизми на общуване с организма и на определен етап могат да прорастват в околните тъкани и да мигрират в други тъкани и органи, т.е да метастазират. Няма клетка в организма на човек или животно, която да не може да претърпи злокачествена трансформация, т. е. да се превърне в ракова.
При всеки тумор има етап на т.нар. локално (местно) развитие, когато той не е дал метастази. Лечебният ефект в този стадий е 100%. Не е така при напредналите в развитието си тумори. Лечението при тях е нискоефективно, а изисква голям арсенал от лечебни подходи с голяма себестойност.
В света най-малко 10 милиона души годишно заболяват от рак.
При мъжете най-често се среща ракът на белия дроб, следва този на кожата, простатата, стомаха, правото и дебелото черво. При жените най-характерен е ракът на гърдата, следван от рака на кожата и рака на тялото и шийката на матката.

2.5% от българите болни от рак
В последно време в България се регистрират около 26 000 новозаболели на година. Специалистите са категорични, че честотата на заболяването ще нараства. "Ракът на гърдата, на тялото и шийката на матката, на белия дроб, на дебелото и правото черво и ракът на простатата отбелязват трайна тенденция към повишаване, като за последните 20 години почти имаме удвояване на случаите", казва доц. Шемуел Данон - завеждащ националния раков регистър.
Преди две десетилетия заболеваемостта от рак на гърдата е била около 180 на 100 000, а сега е набъбнала до 300 на 100 000. Единствената положителна тенденция, която се отбелязва в целия свят, е намаляването на случаите на рак на стомаха, който се характеризира с много тежко протичане и висока смъртност. Една от причините за тази положителна промяна са промените в начина на хранене.
У нас има 200 000 болни от рак, което представлява 2.5% от населението на страната. Лекарите твърдят, че от медицинска гледна точка това е добър показател - наличието на 200 000 живи с ракови заболявания показва, че те се лекуват. "Представете си, че на година се разболяват 27 000 и всичките умираха. Тогава нямаше да имаме натрупване, но това вече щеше да е много лошо", обясняват медици.

В България годишно от рак умират около 16 000 души.
За излекувани от рак се считат преживелите над 5 години от датата на откриване на тумора. В света около 50% от хората със злокачествени заболявания живеят над 5 години.
От тези 200 000 болни мъжете са 80 хиляди, а жените - 120 хиляди. По-голямата бройка при жените е не защото заболяват повече (на година от рак се разболяват 14 000 мъже и 12 000 жени), а защото раковите заболявания, характерни при жените, са по-лечими. Така например 5-годишната преживяемост при рака на гърдата се наблюдава в около 90% от случаите, а при белия дроб при мъжете - в максимум 15%.
Какво ни разболява?
Според учените 30% от раковите заболявания се дължат на тютюнопушене, 35% - на нерационално хранене, 10% на инфекции, 7% - на репродуктивно и сексуално поведение, 3% - на професия, 3% - на алкохол, около 2% - на замърсяване на околната среда, и 10% - на други причини.
"Тоест около 80-90% от заболяванията се дължат на начина на живот - да заболеем или не е изцяло в нашите ръце. Важното е да не пушим, да не пием, да се храним рационално", казват лекарите.
Рационално хранене означава никакво прекаляване със сол, захар, мазни и висококалорични храни. Продуктите, за които се счита, че могат да предпазят от рак, са млечните продукти, зеленчуците, всичко, което съдържа витамин С. Лекарите твърдят, че опушените храни са особено вредни.
Ракът на шийката на матката може да бъде причинен от безразборни сексуални връзки. Така например проучвания сочат, че при проститутките заболяването от рак на шийката на матката се среща много често, докато монахините почти не боледуват от него, но за тях пък са характерни в много голяма степен рак на гърдата или рак на маточното тяло (липсата на секс нарушава хормоналния баланс в организма).
Болестта може да бъде причинена от стреса на работното място - така например от рак на гърдата заболяват предимно работещите жени. Алкохолът от своя страна пък е главен причинител на рак на устната кухина.
България - лидер по тютюнопушене 90 на сто от случаите на рак на белия дроб са причинени от тютюнопушене.Според доклад на СЗО за миналата година България е на първо място в Европа по тютюнопушене и на второ в света след Куба. За последните 20 години пушачите у нас са се увеличили с 60 на сто.
В прогноза на същата организация се казва, че до 2010 година страната ни ще е на първо място по рак на белите дробове в света.

"Хората обичат да казват, че причината за бума на ракови заболявания в страната е аварията в "Чернобил". Трябва обаче да подчертая, че според редица изследвания за 50 години "Чернобил" ще причини общо 800 случая на ракови заболявания у нас. Пресметнете за този същия период - 26 000 (колкото заболяват годишно), по 30% (колкото са причинените от тютюнопушене злокачествени заболявания) - това значи 8 хиляди на година. Умножете това по 50 години и ще получите, че 400 000 българи ще заболеят от рак за този период от време. Сега на какво трябва да обръщаме по-голямо внимание - на "Чернобил" или на цигарите?", казва доц. Шемуел Данон.

По думите му, голям проблем у нас е ниската здравна култура на населението. Така например повечето българи търсели лекарска помощ чак в 3-ти - 4-ти стадий на болестта, когато вече е много късно. "Странното е, че повече от 30% от жените с рак на гърдата, които идват при нас, са вече в 3-ти или 4-ти стадий. А това е лесно за диагностициране заболяване - туморът може да се опипа", твърди доц. Данон.
Преди няколко месеца беше съобщено, че българин е създал ваксина за рак. Д-р Борис Минев открил ваксината заедно със специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего и от института "Пастьор" в Париж. При инжектирането й тя унищожавала туморните клетки и увеличавала противотуморния имунитет в тялото на човека. Според създателите й ваксината е универсална и с еднакъв успех унищожава всички 200 вида тумори. Откритието е патентовано, вече са ангажирани и лаборатории, които да произведат препарата за клинични изследвания. Предвижда се обаче те да продължат повече от 10 години.

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас