Европейските граждани ще имат право да се лекуват, където пожелаят в ЕС

От 25 октомври 2013 година, европейските граждани имат право да се лекуват, където поискат в рамките на съюза. Три са най-важните неща в новата директива. Пациентът има право на лечение и изследвания, където поиска в рамките на Евросъюза, без предварително одобрение от министерство или здравен фонд. Ще трябва сам да плати здравните услуги, а после здравният фонд или министерството да му възстанови сумата, но само до стойността, която се плаща за същата услуга в неговата държава.

Новината реално не е много добра за нас, защото, ако цената на едно изследване в България е 500 лв, а пациентът си го направи в Германия, където то е много по-скъпо, ще трябва да го плати, а после българската здравна каса ще му възстанови само 500 лв.

Пациентите ще могат да се лекуват в чужбина без да искат разрешение или да информират предварително здравноосигурителната каса в страната си, когато директивата влезе в сила.
„Пациентът, когато се завърне от чужбина в България, сумите ще бъдат възстановени до нивото на българската здравноосигурителна система или министерството на здравеопазването”, обясни Жермен аВъткова от дирекция „Европейски въпроси и координация” в НЗОК.
От новите правила полза ще имат по-скоро гражданите на богатите европейски страни. За България плюсът ще бъде в наливането на средства в нашата здравна система.
След 26 октомври европейските пациенти имат право да избират къде да им бъде направена консултация, преглед, операция или медикаментозно лечение. Всяка държава има ангажимент да създаде точка за контакт - това е мястото, където трябва да бъде събрана всякаква информация за видовете здравни услуги, цените и местата, на които те се предлагат. У нас е предвидено това да бъде здравната каса, но все още България няма никаква готовност за трансграничното здравно обслужване.
синхрон Паола Тестори Коджи - генерален директор "Здравеопазване и права на потребителите" - ЕК:
„Възнамеряваме веднага щом директивата влезе в сила да проверим как се прилага и ако страните членки не отговарят на написаното в нея, имаме намерение да направим всичко, което е в нашите правомощия, което може да значи и наказателни процедури. Ние се надяваме, че всички страни членки ще въведат директивата”, заяви Паола Тестори Коджи – генерален директор на „Здравеопазване и права на потребителите” към ЕК.
Всички европейски страни са имали на разположение 2 години, за да променят законодателството си така, че директивата да започне да работи от 2013 г. У нас са подготвени промени в законите за здравето и здравното осигуряване, които обаче още не са одобрени дори на ниво парламентарни комисии. Неясно е и как националната здравноосигурителна каса ще може да събере и предоставя цялата нужна информация за възможностите за лечение на чужди граждани в България.

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас