Живеем по-дълго, но по-болни

Продължителността на живота, към която цял свят се стреми, се е увеличила, но много хора живеят по-дълго болни, пише Ройтерс.

Агенцията цитира проучване на всички основни заболявания и травми, направено в 188 страни.

Анализът показва, че глобално човешкото здраве се е подобрило, благодарение на значителния прогрес в борбата срещу инфекциозни заболявания като ХИВ/СПИН и малария и "спечелените битки" в борбата срещу болестите сред майките и децата.

Очакваната продължителност на живота в добро здраве обаче не се е увеличила толкова съществено. Много хора живеят повече години с влошено здраве и недъзи.

"Светът е отбелязал голям напредък в здравно отношение, но остава предизвикателството да открием по-ефективни начини за превенция или лечение на основните причини за болести и недъзи", казва Тео Вос от Вашингтонския университет, под чието ръководство е направен анализът.

Основното откритие на проучването е, че глобално очакваната продължителност на живота и за двата пола се е увеличила с 6,2 години - от 65,3 години през 1990 г. до 71,5 години през 2013 г.

Очакваната продължителност на живота в добро здраве се е увеличила с 5,4 години - от 56,9 години през 1990 г. до 62,3 години през 2013 г.

Очакваната продължителност на живота в добро здраве отчита смъртността и влиянието на несмъртоносни състояния и хронични заболявания като болести на сърцето и белите дробове, диабет, сериозни травми, които влошават качеството на живота.

За повечето от тези 188 страни, обхванати от проучването, промените в очакваната продължителност на живота в добро здраве за периода между 1990 и 2013 г. са "съществени и позитивни".

За други обаче, сред които Белиз, Ботсвана и Сирия, очакваната продължителност на живота в добро здраве не е била много по-висока през 2013 г., отколкото през 1990 г.

В някои страни, сред които РЮА, Парагвай и Беларус, очакваната продължителност на живота в добро здраве е намаляла.

В Лесото и Свазиленд хората, родени през 2013 г., могат да очакват около 10 години по-малко живот в добро здраве, в сравнение с родените 20 години по-рано в същите страни.

Проучването разкрива още, че през 2013 г. най-ниска е била продължителността на живота в добро здраве в Лесото - 42 години, а най-висока - в Япония - 73,4 години.

Източник: www.vesti.bg

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас