Канадските пенсионни фондове са най- успешните в момента на световните пазари

Канадските фондове правят все по-смели придобивания по целия свят. Според информации в медиите един от най-големите фондове в страната - Borealis Infrastructure, работи върху голяма инвестиция във Великобритания. Borealis е инфраструктурното подразделение на пенсионния фонд Ontario Municipal Employees Retirement System, чиито активи се оценяват на 57 млрд. долара.

Фондът подготвя оферта за водното дружество Severn Trent, което е една от 100-те най-големи публични компании във Великобритания. Преди две години Borealis участва в друг опит за придобиване на Severn Trent, но като част от консорциум с инвеститори от САЩ и Кувейт. Не е ясно дали и този път фондът ще търси партньори, тъй като придобиването на компания с размера на Severn Trent е много амбициозна цел. Последното придобиване на компания от индекса FTSE 100 от инвестиционен фонд е било през 2007 г., когато KKR изкупува акциите на Alliance Boots срещу 12.4 млрд. паунда.

Четирите най-големи фонда в Канада управляват общо над 600 млрд. долара и се нареждат сред 40-те най-големи в света. Не само размерът им ги прави интересни, отбелязва анализаторът от Telegraph Бен Марлоу. Вместо в публично търгувани акции и облигации канадските фондове предпочитат директните инвестиции в инфраструктура, недвижими имоти и компании, които не се търгуват на борсата. Канадските фондове са натрупали активи по цял свят, като обръщат особено внимание на Великобритания. Там те са собственици на високоскоростната жп линия между Лондон и тунела под Ламанша, националната лотария, няколко летища, вериги киносалони, както и най-големия оператор на пристанища Associated British Ports.

Канадските пенсионни фондове засилват и присъствието си в САЩ. Наскоро най-големият вред тях - Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB), бе посочен като купувач на подразделението за корпоративно кредитиране General Electric. Имената на канадските фондове се появяват в някои от най-големите сделки през последните години, което като кара някои пазарни анализатори да прогнозират превръщането им в един от основните фактори на пазарите в близко време, отбелязва Telegraph.


Източкик: www.capital.bg

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас