Златото - добро ли е като инвестиция?

Когато правим инвестиции трябва да знаем едно правило - Добри дългосрочни инвестиции са само тези, които носят ползи за обществото. Под ползи на обществото се има предвид неща, от които човечествто има полза и нужда. Всички останали инвестиции спадат в графа спекулативни. Да видим към кои инвестици спада златото.
Ето някой данни за златото:
към момента златото е около 171 хиляди тона, като 59% са добити след 1950 година.
50% от златото се използва в бижутерията, 40% като инвестиция и 10% в промишленоста. От тези данни виждаме, че благодарение на новите технологии добивът на злато се е увеличил. Освен това само 10% от него се изпозват в производство. Което означава, че то не носи никаква голяма полезност за хората. 90% от златото се използва за инвестиция или за бижутерия.
Когато хората си разпределят финансите първо дават пари за полезните неща и когато имат излишък дават, за удоволствията. От тази статистика виждаме, че златото спада в графата на удоволствията. Поради тази причина реално неговата цена би трябвало да се покачва при големи излишъци в икономиката и да пада при нейното сриване. Реално златото не е жизненоважно за хората и при голям катаклизъм неговата цена ще се срине, а висока ще остане цената на нещата от които зависи оцеляването на хората. Ето поради тази причина златото е спекулативен инвестиционен инструмент и не може да ви донесе дългосрочна доходност и стабилност.
Причината в последните години неговата цена да се качва е, че при саравнително малки кризи(казвам малки, защото последната криза е криза в доверието, а не реална криза като войни, огромни природни бедствия и други от този тип) масата хора, смятат, че като вложат пари в нещо, което материално и се е смятало за ценно от векове, то ще ги предпази от загуба на стойност на парите. В действителност не е така. Единствено стойността си запазват нещата, които носят действителна полза за хората, а златото почти не носи такава. Храните, изкопаемите, водата, дрехите, лекарствата са неща с действителна стойност. Нещата като злато, диаманти, предмети на изкуството губят стойност, когато хората не са задоволили нуждите си за оцеляване. И когато те осъзнаят това неговата стойност ще се срине и ще се превърне в поредния балон от който ще загубят парите си.
Парите, които са дадени за златни бижута в действителност носят загуба. Защото, ако сте си купили един пръстен, то в неговата цена е калкулирана и изработката му. Aко решите да го продавате, ще ви го изкупят само за грам злато, а изработката няма да бъде сметната. Следователно бижутата не запазват цената си, още пък по малко да носят печалба. Бижута може да си купувате с излишните си пари, а не с тези предвидени за инвестиция.
Злато може да си купите едва тогава, когато сте убедени, че сте подсигурили настоящето и бъдещето си.

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас