Мрачна статистика за хората, разчитащи на държавна пенсия

През първото тримесечие те са със 70% повече, в сравнение със същия период на 2014 г.

1. Не се знае дали пенсионната система ще издържи

Данните са тревожни, защото показват, че българите чакат до последния момент, за да се погрижат за съществуването си след пенсия. За съжаление, покупката на осигурителен стаж няма да им подсигури нормален живот в неактивна възраст.

2. Пенсиите ще заместват много малък процент и от без това ниските доходи

Когато се пенсионирате, пенсията се очаква да е средно 170 лева, на база на текущите данни за средната заплата и размера на осигуровките. Или казано по друг начин, на база на настоящия среден доход процентът на заместване е около 36.

Това е далеч под препоръчвания от специалистите заместващ доход от поне 70% за подсигуряване на нормални старини.

Предвид на тренда в посоката на ръста на средния доход и пенсиите, едва ли бъдещите пенсионери ще могат да разчитат на по-висок процент на заместване, ако оставят държавата да се погрижи за тях.

3. Ще живеете по-дълго

По принцип това би следвало да радва всички. Продължителността на живот нараства. С това обаче и времето за издръжката на един пенсионер, което допълнително ще натоварва държавната пенсионна система.

След 30-ина години съотношението работещи-пенсионери у нас се очаква да се повиши до 100:109. Числата показват, че тогава сегашното повишаване на възрастта за пенсия до 65 години ще ни се стори песен.

4. Здравната система също е в критична форма

От друга страна, вие като пенсионер, който ще живее по-дълго, най-вероятно ще имате все по-нарастващи разходи за здраве.

И тук статистиката не е на ваша страна предвид на състоянието и на здравната система. В България цели 20% от домакинствата са изправени пред необходимостта да плащат с лични средства за своето здраве, в сравнение със само 7% в Европа.

В същото време разходите за лечение на различни заболявания се повишават непрекъснато. През последните няколко десетилетия разходите за здравни услуги се повишават средно с темпове между 2 и 4%, или при норми два или три пъти над инфлацията за посочения период. Растат и разходите за застраховане.

Като се вземе предвид ниската пенсия, която ще получавате и разходите за здраве, то ако разчитате само на държавна пенсия най-вероятно ще сте „обречени“.

Статистиката показва, че повече от 60% от населението в страната на възраст над 65 г. е в риск от бедност или социално изключване към настоящия момент. Какъв ли ще стане процентът след 30 години?

Източник: www.profit.bg

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас