Държавата вече няма да внася 12% във фонд "Пенсии"

От 2016 г. държавата престава да е със статут на особен осигурител във фонд "Пенсии".

Тя ще продължи да финансира дупката в пенсионната система, но приносът й няма да е фиксиран в точен размер и отпусканите суми няма да се отчитат като осигурителни приходи. Това ще извади на светло мощното финансиране с пари от данъци на пенсионната система, пише "Сега".

Това решиха късно във вторник депутатите при окончателното приемане на промените в Кодекса за социално осигуряване. Така, без никакъв дебат народните представители премахнаха елемент от финансирането на системата, представян като ключова реформа при въвеждането му през 2009 г.

От 2009 г. насам държавата участва като особен осигурител във фонд "Пенсии" чрез предоставяне на трансфер в размер на 12 на сто от общия сбор на осигурителните доходи за съответната календарна година. Промяната беше въведена едновременно с намаляване на вноската за пенсии от 22 на 18%. За да няма проблеми с методическото отчитане на дефицита, участието на държавата тогава нарочно не бе регламентирано като вноска, а като трансфер.

Още през 2009 г. решението бе критикувано като мимикрия, целяща да прикрие дефицита в системата. Сега държавата се отказва от тази мимикрия, като приносът й към бюджета на държавното осигуряване ще зависи от дефицита. Държавата ще дава толкова, колкото не достигат. Това вероятно ще доведе до промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година, защото трансферът в размер на 12 на сто от общия осигурителен доход в момента се записваше на отделен ред, като част от общите осигурителни приходи. За 2015 г. заложените постъпления от този трансфер са в размер на 2.7 млрд. лв. Отделно от това, за покриване на недостига държавата дава други 2 млрд. лв. Така приносът й възлиза на общо 4.7 млрд. лв. без осигуряваните от нея служители в качеството на работодател при 4.6 млрд. лв. приходи от осигурителни вноски на работодателите и работниците.

Въпреки крупните суми при гласуването на текстовете никой не обясни как точно ще се променят тези приходни пера при отмяната на статута на особен осигурител на държавата. Единственият депутат, който реагира по темата, бе Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, който попита какво става с дефицита при тази промяна. "Дефицитът вече е с 2 млрд. нагоре, разликата между трансфер и дефицит е огромна", коментира Байрактаров. Не се намери кой да му отговори.

Предложението за отпадане на статута на особен осигурител не е коментирано и със социалните партньори, защото бе направено на второ четене от депутати от ГЕРБ. То обаче вече е било развивано като аргументи от финансовия министър Владислав Горанов, който е против участието на държавата като осигурител. Въпросът бе поставен на дневен ред в началото на годината, когато пенсионните фондове настояха да изплащат по-ниска част от пенсията за сметка на отчитане на участието на държавата с 12% в осигуряването. Тогава Горанов обясни, че не е редно трансферът да се приравнява на вноска и Кодексът за социално осигуряване не прави това. "Икономическата логика е в общественото осигуряване да влизат осигурителни вноски от работодателите и работниците и служителите", коментира Горанов.

"Не е редно подобни текстове да се приемат без дебат и без оценка на ефекта, независимо от това, че вероятно няма да доведат до промяна в сумите, с които държавата участва в осигуряването", коментира експертът и бивш социален министър Иван Нейков. Според Нейков от същия дефект - липса на оценка за ефекта, страда целият законопроект за промени в КС, одобрен по тъмни доби от парламента във вторник.

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас